boven balk
De adem, stemplooitrilling als toongenerator, de resonans en de dictie vormen een uitgebalanceerd systeem van afhankelijkheden van elkaar, met toch elk zijn eigen wetmatigheden. Ze werken soms tegen elkaar en soms met elkaar. Met deze schijnbare tegenstrijdigheid en het besef van de complexiteit wordt aan de opbouw van de stem gewerkt.

Het bouwen van de zangstem gaat in de eerste instantie via de scholing van het ademlijf en de nodige spieren. Het strottehoofd wordt met de juiste spiertonis in het ademlichaam in balans gebracht. Het middenrif(diafragma) moet d.m.v. beheersing van de adem de tegenkracht in de ademzuil vormen, zodat de klank kernachtig wordt. Hier is al sprake van een paradox. We hebben te maken met een stromende kracht naar buiten en een trekkende kracht naar binnen. We leren het middenrif te beteugelen. Vocaalplaatsing en kracht in de consonanten helpen de adem mee te stijgen en te steunen.

Ieder mens is anders. Van begaafdheid tot persoonlijke bouw, zodat methodisch telkens weer anders gewerkt moet worden. Vanuit verschillende startpunten.

lees verder
deutsch
balk pedagogiek